Wat zijn koortslippen?


Wat zijn koortslippen?

Een koortslip? Hoe herkent u een koortslip? Tijdens een koortslip ontstaan kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Na enige tijd gaan de blaasjes open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen op de mond te tonen. Ook de neus, wangen, kin en de schouders of dijbeen kan dergelijke blaasjes vertonen. Het wassen na een aanraking van de blaasjes is noodzakelijk om verdere ontsteking te ontlopen. Een koortslip komt dikwijls met enige regelmaat terug

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Sinds kort geeft deze website over koortslippen allerlei informatie over koortslippen.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Het virus van een koortslip is besmettelijk bij direct contact. Een besmetting met het herpesvirus kan plaatsvinden vanaf ongeveer 3 dagen voor de koortslip zichtbaar is tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is besmettelijk. Naast direct contact, kan een koortslip ook overgedragen worden door geïnfecteerde gebruiksvoorwerpen zoals een glas of lippenstift.

Hoe ontstaat een koortslip?

Hoe ontstaat een koortslip? Koortslip ontstaat door het Herpes simplexvirus. Het herpesvirus is een virus dat via lichamelijk contact verspreidt. Het eerste contact gebeurt meestal op kleuterleeftijd. Het wordt wordt meegedragen en komt niet altijd tot uiting. Een koortslip komt dikwijls bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon of verminderde weerstand.